Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Islossning

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Långt ute i det yttersta havsbandet i den östnyländska skärgården ligger Ängö. I Julia Dahlbergs debutroman Islossning är Ängö både tillflyktsort och någonting man söker sig bort från. Skärgårdsmiljön är lugn och handfast - havet ligger ju kvar hur länge man än varit borta. Men under lugnet döljer sig starka känslor och en släkthistoria som det är för sent att påverka. Sofia heter den unga kvinnan som berättar: om ön, om sig själv och om William, båtbyggaren som lyssnar på Mozarts Requiem. Han hör till en annan generation men har precis som Sofia ställts inför valet att lämna Ängö eller stanna kvar. Deras öden sammanflätas i Williams kök, där han berättar historierna vars sanningshalt hon själv får pröva. Kärleken, plikten och tvånget att pröva sina vingar är de smärtpunkter be rättelsen kretsar kring. Julia Dahlberg skriver med en stilkänsla som får en att tappa andan. Grymt och vackert, robust och sprött. När man återfått andan läser man vidare.

(Schildts & Söderströms)

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Nej, när jag nu en gång är här så finns det inte så många andra alternativ än att försöka följa med. Han skidar fort igen och trots att jag försöker hänga efter så gott jag kan så blir jag ändå ohjälpligen på efterkälken. Jag skidar och stakar på. Vinden viner i mina öron och får mina ögon att tåras. Som om det inte fanns andra orsaker att gråta, tänker jag helt oplanerat, and kick my ass. Här gäller det att hänga med.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

178

Språk