Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Orsaken

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

I Orsaken skildrar Thomas Bernhard sin skoltid i Salzburg under andra världskriget och det första efterkrigsåret. Det Nationalsocialistiska elevhemmet förvandlas till det katolska Johanneum, men bara nödtorftigt lyckas det återupphängda krucifixet skyla över den vita fläcken på väggen efter Führerns porträtt. Förtrycket på skolan är detsamma, antingen det utövas i Jesu Kristi eller i Adolf Hitlers namn, kan Thomas Bernhard konstatera. Samtidigt speglar tillvaron på skolan tidens fasor: nöden, svälten, bombningarna av staden, den allmänna rädslan och otryggheten.
Med näst intill manisk moralisk ärlighet tröttnar Thomas Bernhard inte att gissla de specifikt österrikiska formerna av förljugenhet, småborgerlighet samt den alltjämt irriterande diffusa inställningen till nazismen.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Namn

Utgivningstid

Sidantal

124

Språk

Översättare

Undertitel

en antydan

Utgivningstid

Sidantal

156

Förlag

Språk

Översättare