Brevet från Teheran

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Baksidestext:
"Brevet från Teheran"...

...består av noveller som bland annat skildrar det vardagliga livet i dagens Iran. I berättelserna återspeglas olika samhällsproblem som barn- och kvinnomisshandel, handikapptrakasseri och dubbelmoral.

Novellerna nagelfarar verkan av fördomar, vidskepelser och fundamentalismen i människans liv och uppenbarar att fanatismen i religionen, skrocken och det diktatoriska systemet ligger bakom en stor del av samhällsproblemen. I bokens helhet kan man se en kamp mellan det onda och det goda. På ena sidan av fältet står diktaturen och på andra sidan kvinnor och män som utkämpar en kamp för frihet och demokrati.

En av novellerna handlar om problemen som invandrare ofta möter och upplever i Sverige...

Roozbeh Fatemi (f. 1958) är sedan 1989 bosatt i Sverige. Han har flera böcker på persiska bakom sig, denna novellsamling med motiv från det samtida Iran är hans första bok på svenska. Författaren blottlägger svårhanterliga samhällsproblem såsom barn- och kvinnomisshandel. Man får inblickar i dubbelmoral, fördomar och vidskepelse, som tycks vara en del av det dagliga livet i Iran, som till stor del styrs av religionens påbud. Men man möter också modiga kvinnor och män som hängivet kämpar för yttrandefrihet och demokrati.

Ämnen och teman

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

noveller

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

184

Språk