Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Sjöjungfrun

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

En man har försvunnit spårlöst i Fjällbacka. Trots att Patrik Hedström och hans kollegor på Tanumshede polisstation har gjort allt för att finna honom, vet ingen om han är död eller levande. Efter fyra månader hittas han. Mördad, fastfrusen i isen.

Fallet kompliceras när det avslöjas att en av hans bekanta, författaren Christian Thydell, under mer än ett års tid fått ta emot anonyma hotbrev. Christian står inför sitt stora genombrott och på releasefesten för sin roman Sjöjungfrun får han ytterligare ett meddelande. Han bryter samman och visar breven för Erica Falck, som har hjälpt honom med manuset.

Christian försöker sedan bagatellisera alltihop och vägrar att gå till polisen, men Erika smugglar med sig ett av breven och visar det för Patrik. Hon har anat att det är något som plågar Christian, och hon är oroad över vad som kan hända.

Patrik inser faran. Någon hatar Christian djupt. Och denna någon verkar vara en förvirrad och skadad person som inte skulle tveka att sätta sina hot i verket. Polisen inser snart att det finns ett samband mellan breven och mordet, och spåren för dem tillbaka i tiden …

Sjöjungfrun är den sjätte boken i Camilla Läckbergs succéserie om Patrik Hedström och Erika Falck i Fjällbacka. Hittills har serien sålt i sammanlagt 2 miljoner exemplar, och 2006 tilldelades hon Folkets litteraturpris.

(Forum)
I deckaren Sjöjungfrun får läsaren fortsätta bekantskapen med bl.a. den nyfikna författaren Erica och hennes make Patrik och hans kolleger på polisstationen i Tanumshede. En man från Fjällbacka har försvunnit och hittas fastfrusen i isen efter tre månader. Han har tillhört ett kamratgäng på fyra män i 40-årsåldern. En av dem, Christian, har fått hotbrev under drygt ett år. Då hans debutroman släpps, får han en blomsterbukett med ett hotfullt meddelande på releasefesten. Erica vill hjälpa sin författarkollega och inleder en egen undersökning. Författaren bygger upp spänningen mycket skickligt. Vardagliga familjescener varvas med hårt polisarbete liksom tillbakablickar. Det ökar kännedomen om bokens viktigaste personer. Några utvecklas under handlingens gång. Psykologi spelar en viktig roll i boken. Boken handlar mycket om skuld och att inte vara älskad/uppskattad för den man är. Sjöjungfrun förenar bra person- och miljöbeskrivning, spännande handling och god språkbehandling. Jag väntar redan på nästa bok. ( Gun Liverstam/BTJ)

Ämnen och teman

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Han hade vetat att det förr eller senare skulle komma fram i ljuset igen.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

359

Förlag

Språk

Lisätietoja

Ny uppl.: Månpocket, 2009

Utgivningstid

Sidantal

489

Förlag

Språk

Översättare