Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Avskedsbrev

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Teatern har alltid varit en viktig del av Clelias liv. Hon älskar sin stad och sitt arbete som konstnärlig ledare på en liten teater i Neapel. Men bredvid bekvämligheten växer behovet av att söka efter en ny tillvaro, en känsla som får allt skarpare konturer. När hon blir chef för en större teater och tvingas konfrontera kommersiella intressen närmar hon sig en självbild som hon inte längre känner igen och tar avstånd från. Avskedsbrev är en skildring av en livssituation som sakta närmar sig det oundvikliga uppbrottet, i ett samhälle som förlorat sina visioner. vi räknade med ett flöde av ströjobb under tiden som vi odlade brådskan och drömmarna.

Avskedsbrev berättar om framväxten av det moderna Italien och är en kompromisslös skildring av maktstrukturerna i ett vilset samhälle. Valeria Parrella gestaltar en obeveklig uppgörelse med att leva i det invanda. Språket rör sig bland bräckliga konstruktioner och deras sammanbrott. Känslan av att något nytt måste ta vid är ständigt närvarande Parrella skriver även radioteater och arbetar just nu med ett operalibretto. Hon är en av de författare som bidragit till att vitalisera och förnya dagens italienska litteratur.

Personer, aktörer

Originalspråk

Textutdrag

Så vitt jag vet kom mormor Franca i själva verket till staden först 1914, som mellansystern i en stor barnaskara. Hon hette Tjechov i efternamn, och jag minns väl alla drag hon bar i sitt till åren komna ansikte, ibland till och med i mina drömmar, med en näsa rund som en boll, buskiga ögonbryn och små ögon som för att skydda sig mot de ryska nätternas snöstormar. Hon berättade bara två saker från sin barndom.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

263

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja