Släkten

Typ

diktsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Släkten beskriver två familjer, en serbisk och bosnisk, med minnena och ärren kvar från 90-talets krig.

Två serbiska systrar berättar historien om sin familj vars moraliska fundament raserats. Familjestrukturen är en samhällsallegori där gärningsmännen sitter kvar vid makten för att dölja sanningen och förhindra gripandet av krigsförbryare. I Amsterdam tar bosniska Jasmina emot sin moster, på plats för att följa rättegångarna vid internationella domstolen i Haag. Hur fortsätter man leva efter att ha upplevt krigsbrott, våldtäkt och mord och är de möjligt för en yngre generation att gå vidare och frigöra sig från bördan av krig. Med självklar klarsynthet, språklig lätthet och prosans egenskaper tecknar Dragana Mladenovi relationerna mellan diktens karaktärer, om att minnas och gå vidare.

Ungefär samtidigt som Ratko Mladić ställs inför domstolen i Haag introduceras Dragana Mladenović på svenska med Släkten, en diktsamling som bär karaktärer med stora likheter med Radovan Karadžić och som behandlar det psykologiska efterkrigstillståndet. Att gå vidare, att leva kvar. Att förneka, att inse.

Personer, aktörer

Ämnesord

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Titel

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

119

Språk

Översättare