Drivgods

Typ

tecknade serier, album

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Sextonåriga Wilmas tillvaro domineras av hennes pappas alkoholism och mysteriet med hennes frånvarande mamma, som plötsligt tagit kontakt med henne igen. Tills Wilma en dag rycks bort till en annan värld.

Drivgods är en episk äventyrsberättelse som utspelar sig mellan parallella universum, med pirater, lönnmördare, glädjeflickor och shamaner i romantiska hamnstäder i främmande länder som har en hel del gemensamt med Kommunistkina och Sovjet.
Det är också en kärlekshistoria. Och det är en berättelse om att vara andra generationens invandrare, arbetarklass och alkoholistbarn.
Inte minst är det en berättelse om att växa upp och finna sin egen väg – en proletär bildnings(serie)roman i arbetarlitteraturens tradition.

Temat ”att växa upp” manifesterar sig också rent fysiskt i teckningarna. De knappt 400 sidorna har uppstått under en period på sexton år, och de första sidorna tecknade Tinet när hon själv var 15 år gammal. Oförskämt nog har hon inte tecknat om början, trots att hennes serieberättande – kanske inte helt oväntat – utvecklats en del under arbetets lopp.

Kanske det i själva verket är något magiskt med det hela. Det dröjde nämligen exakt nio månader från den allra första idén till Drivgods tills den första sidan tecknades ned. Och den sista sidan tecknades när serien blivit sexton år gammal – jämnårig med berättelsens huvudperson.

(Epix)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

385

Förlag

Språk