Att läsa Lolita i Teheran

Typ

faktaböcker

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Azar Nafisis och hennes väninnors modiga försvar av läsandet i en litteraturfientlig diktatur.

När Azar Nafisi i mitten på 90-talet inte längre kunde undervisa vid universitetet i Teheran samlade hon sju kvinnliga litteraturstudenter hemma hos sig en gång i veckan för att studera förbjuden västerländsk litteratur, romaner av Vladimir Nabokov, F Scott Fitzgerald, Henry James och Jane Austen. Den illegala studiecirkeln utvecklades till en motståndscell där allt blev möjligt att ventilera i ljuset av det lästa; ayatolla Khomeinis repressiva, kvinnofientliga regim, kärlek, frihet i äktenskapet. Azar Nafisis berättelse, hennes kombinerade memoar och litteraturhistoria, ger en inträngande bild av livet i prästernas Iran och nya, oväntade perspektiv på klassiska romaner: Är inte Nabokovs Lolita den ultimata beskrivningen av hur en kvinna bestulen på själva livet sätts i bur, och skildringen av Humbert Humbert, Lolitas vakt, den klarsyntes hämnd på alla totalitära maktutövare? Och hur kan man förstå Austens kärlekskadriljer i Stolthet och fördom utan att någonsin ha dansat? – studiecirkeln röjer undan bord och stolar och förvandlas till en danskurs.
Azar Nafisis och hennes väninnors modiga försvar av läsandet i en litteraturfientlig diktatur framstår dessutom som ett nödvändigt försvar av litteraturen också i en västerländsk mediakultur präglad av självbekräftande konsumtionsläsning – även exilryssen Nabokov tvingades på sin tid att driva en kampanj mot ”poshlust”, som han med ett ryskt ord betecknade smaklösheten i Västeuropa och USA.

Azar Nafisi är numera verksam vid Johns Hopkinsuniversitetet i USA. Sedan hon tvingats lämna flera universitet i Iran eftersom hon vägrade bära slöja emigrerade hon och hennes familj till USA 1999.

(Bonnier)

Personer, aktörer

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Undertitel

liv genom böcker

Utgivningstid

Sidantal

408

Språk

Lisätietoja

En del av verket