De sju dagarna

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

samlingsverk
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Boken bygger på anteckningar som Solveig von Schoultz gjorde under den tid barnen var små. I sitt förord till en utgåva från 1987 skriver hon. ”Jag försökte fasthålla, leva mig in i och förstå. Men en förälder är bara en förälder. Man kan inte veta om man tyder rätt, man vet inte heller vilka tumavtryck man lämnar på ett ömtåligt material, kanske oavsiktligt. Boken om de sju första åren står mig på ett särskilt sätt nära: vi var ju tre som skrev den."
De sju dagarna handlar om Uva och Lillan och deras mamma Solveig von Schoultz. Den kom ut första gången 1942 och har blivit en klassiker i sitt slag.
Uva och Lillan var trygga barn, deras mamma var lärarinna och författare, i familjen fanns Tata, hembiträde och vän och somrarna tillbringades ute i Pellinge hos mormor, konstnärinnan Hanna Segerstråle. Under kriget splittras familjen, Uva, Lillan och Solveig reser till Sverige, till tryggheten, till ”smör, karameller och makaronilåda” men så fort det blir möjligt vill barnen hem och Uva säger: ”Ja vill ändå fara! Ja kan äta bark och grodor bara ja får bo hos pappa.”

(Källa: Schildts förlag)
Innehåll:

Förord

ATT BLI TVÅ
Det begav sig
Första mötet
Grön skymning
När paketet kom
Ett barn
Billes höna

ATT BLI MÄNSKA
Varför får du säga att jag är dum?
Fjäril och groda
Det är svårt
Prinsessa och blomma
Men Uva finner en väg

RESA I KRIG

SKAPELSEDAGAR
Om födelse och död
Om Gud
Om änglar,älvor och bombplan
Om sånger
Om att vara glad
Om fiskar, jättar och nallar
Om verkstaden
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

två barn skapar sin värld

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

235

Förlag

Språk

Utgivningstid

Sidantal

228

Förlag

Språk

Översättare