Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Pesthundarna

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Två hundar har lyckats rymma från ett forskningsinstitut, där de utsatts för grymma experiment. Den ena av hundarna, en foxterrier, har undergått ständiga hjärnoperationer och lever i ett egendomligt hallucinatoriskt tillstånd. Till skillnad från sin kamrat, en svart blandrashund, bevarar han dimmiga minnesbilder från ett fritt och lyckligt förflutet, där människan står i centrum som hundens godhjärtade herre.
Uppe i bergen i Nordenglands sjödistrikt får de kämpa mot mänsklig ondska och en bister natur för att överleva. En räv som sluter sig till dem, en frisk och fräck och ofördärvad naturvarelse, lär dem också att det är människan som är deras verkliga fiende. Ursinniga fårfarmare är dem på spåren och när vulgärpressen som behöver öka upplagan tar hand om fallet och sprider ut att hundarna är bärare av pestsmitta tycks deras liv i frihet ställas inför ett övermäktigt hot.
Liksom Adams båda tidigare romaner kan Pesthundarna läsas på olika sätt: den är på en gång en ovanligt spännande berättelse om flykt och överlevnad och samtidigt en engagerad vädjan om en ansvarsfullare syn på allt liv i naturen.

(baksidestext, Bonniers 1979)

Personer, aktörer

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

437

Förlag

Språk

Utgivningstid

Sidantal

373

Förlag

Språk

Illustratör