Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Den svarta grytan

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Färöarna - den lilla isolerade ögruppen i Nordatlanten är skådeplatsen för Den svarta grytan vars handling tilldrar sig under det andra världskriget. Det är den lugna ankarplatsen, Ormfjordens innersta del, som givit boken dess namn. Officiellt kallades den Kungens Skeppshamn, men i dagligt tal alltid Grytan. Omkring denna växte ett litet samhälle upp, vars invånare levde nöjda trots stor fattigdom.
Plötsligt kom kriget och med det den engelska ockupationen. Soldater och matroser myllrade på gatorna, flygmaskiner gjorde täta överflygningar över staden och på dansbanorna fick folkdanserna ge plats för jitterbuggen. Med engelsmännen följde också en blomstrande handel, skeppsfarten gav mycket pengar och på svindlande kort tid skapades förmögenheter. Främmande affärsmän strömmade till och öarnas unga fiskare blev med ens skeppsredare. Överallt sjöd det av verksamhet - men med uppsvinget kom också övermodet, lättsinnet, hänsynslösheten, fräckheten, som förut slumrat djupt i öbornas sinnen. Somliga blev snåla, andra slösaktiga, några hängav sig åt dryckenskap, andra åt erotiska orgier. Men det vilda livet väckte också avsky som tog sig uttryck i en fanatisk religiös sekt som talade om försakelse och ödmjukhet. Hela detta människogalleri tecknar författaren livligt och med snabba iakttagelser. Man lär känna det lilla samhället, man förnimmer starkt den spänningsfyllda atmosfären och man kommer människorna in på livet i denna gripande och temperamentsfulla roman.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

340

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

316

Förlag

Språk

Översättare