Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Dykungens dotter

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Hur skriver man?
Saker och ting dyker upp i medvetandet. Landskap, rum, gator, ansikten. Lösryckta, till att börja med sammanhangslösa fragment. Först så småningom avslöjar sig helheten de kom ur, den underliggande kartan.
En av de saker som på detta sätt med envishet dök upp i mitt medvetande, var berättelsens titel. Dykungens dotter – så heter ju en av HC Andersens långa sagor. Jag läste den som barn, men minnet av den – snarare: reflexerna från den – har fortsatt verka i mig. Det är sagan om en varelse halvt djur halvt människa, barn till prinsessan i svanhamn från Egypti land med dykungen som bor i kärrets djup. Hon är dubbelnaturen: kämpande människa på dagen, skuldlöst groddjur när natten faller på. Efter detta väsen av natt och dag, undergång och uppståndelse, sagans gestaltning av själens metamorfoser, har jag velat namnge min berättelse.

Birgitta Trotzig.

(baksidestext)

- - -

En ung kvinna bryter upp från sitt föräldrahem, en liten fiske- och småbrukargård på skånska kusten ute på Österlen. Det är i slutet av det fattigsvenska tjugotalet. En man har dykt upp och försvunnit ur hennes liv. Hennes dramatiskt mörka öde utgår från den mannen. De förgörande krafterna hos honom återkommer i deras dotter. Och sedan i dotterns son. Dykungens dotter är en tät, levande roman om människors svårighet att nå fram till varandra och slå rot i en tid av uppbrott från land till stad, från jord och djur till maskinernas värld. I lyriskt visionära bilder bär den svartskimrande sagan fram de stora frågorna om makt och svek, om skuld och förlåtelse, om sökande efter en mening och efter den kravlösa kärleken.

Dykungens dotter utgavs första gången 1985. Samma år tilldelades Birgitta Trotzig Pilotpriset med motiveringen: "Med ett magiskt besvärjande språk som är helt hennes eget har Birgitta Trotzig vidgat gränsen mot det outsägliga... Trettiofem års författarskap når en höjdpunkt i Dykungens dotter."
Birgitta Trotzig är en av de viktigaste svenska författarna idag. År 1993 invaldes hon i Svenska Akademien.

(Bonnier)

Exakt tidpunkt

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Textutdrag

Jag har en historia att berätta. En kvinna kommer vandrande. Hon kommer utifrån yttersta landsbygden, där allting är underliga burar. Hon är på väg till staden. Hon har sina skäl.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

en barnhistoria

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

280

Språk