Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Dessa himlar

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Irene, 37 år, reser med buss tillbaka till hemstaden Bilbao efter fyra års fängelse i Barcelona. Via minnen, drömmar och synintryck reser hon också genom sitt förflutna: Aktivisttiden inom den baskiska separatiströrelsen, gruppens krav, förälskelsen, sveket, fängelsetiden. De älskade böckerna, sångerna … Och ensamheten; ingen väntar utanför fängelseporten på en förbrukad terrorist.
Under bussfärden blir hon utsatt för närmanden från en medpassagerare med tydlig polislukt. Snart får han sällskap av en annan man. Irenes beprövade vaksamhet kommer till användning, och även det förtroende hon åtnjuter från de två nunnorna på bussen. Hon blir varse att det finns kretsar där hon inte är bortglömd.

Bernardo Atxaga är född i spanska Baskien. I Dessa himlar lyfter han fram ett öde med hjälp av samma doftrika, detaljskarpa språk som gjorde hans förra roman, den psykologiska thrillern Den ensamme mannen, så engagerande. Atxaga anses av många vara en av de intressantare yngre författarna i Europa. (Baksidestext)

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Textutdrag

Hon var en kvinna på trettiosju år som hade tillbringat den senaste tiden av sitt liv i fängelse. Hon var småväxt, hade vanligtvis ett allvarligt uttryck i ansiktet och klädde sig prydligt i plagg av maskulint snitt; hennes gång var långsam och lugn; när hon talade överraskades man av hennes röst, som lät en aning skrovlig; när hon såg på en fanns det något hårt i hennes ögon, två brunfärgade glober som tiden hade förlänat en sorgsen glans.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Undertitel

roman

Utgivningstid

Sidantal

124

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

156

Förlag

Språk

Översättare