Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Senast i november

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Senast i november är en av de stora kärleksromanerna i tysk efterkrigslitteratur. Den handlar om en gemenskap som plötsligt som en vind blåser bort två människor från alla tidigare förankringar. Hon heter Marianne och är hustru till en industriledare, mäktig, rik och uppfylld av möjligheterna i det nya Tyskland. Han heter Berthold och är en ung diktare som möter henne på ett party och genast sveper in henne i sitt liv. Tillsammans med honom lämnar hon hemmet, tryggheten och sitt barn. Skenbart kommer hon att bryta förbindelsen och återvända till sin gamla tillvaro. Det sker när Berthold återupptar sitt litterära arbete och plågsamt söker mål som hon inte kan följa honom mot. Men när det drama han arbetar på är färdigt, är de båda också färdiga att gemensamt låta sig drivas vidare igen av en självklar, obetvinglig makt: kärleken.

Hans Erich Nossack debuterade efter andra världskrigets slut men började skriva litterära verk redan på 30-talet. Han är född 1901 och fick 1943 - vid en bombraid mot Hamburg - alla sina opublicerade ungdomsverk förstörda. I hans diktning spelar den förlorade tryggheten en stor roll och "Senast i november", som allmänt anses vara hans främsta prosaverk, är en roman med flera plan. Under berättelsen om en stor kärlek finns Nossacks uppgörelse med materialismen i det nya tyska samhället. Den känsla av maktlöshet som styr romanens människor har präglat Nossacks hela diktning: tillvaron är ett sken, vardagsgrunden är ihålig, när som helst kan allt bryta samman.

(baksidestex)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

235

Förlag

Språk

Utgivningstid

Sidantal

370

Förlag

Språk

Översättare