Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Zly, den onde mannen

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Två gnistrande ögon som lyser till ett par sekunder och sedan spårlöst försvinner. En liten oansenlig man i plommonstop och paraply som dyker upp överallt där något brott sker. Fallfärdiga, ödsliga ruiner där skumma typer stryker omkring och muckar gräl med förbipasserande för att få igång ett slagsmål. Stinkande slumkvarter, ruskiga vodkakrogar, sjaskiga nattklubbar - tillhåll för allsköns obskyra affärer. Detta är Warszawa av idag som det är skildrat av den polske författaren Leopold Tyrmand i Zly - Den onde mannen.
Tyrmand har verkligen en enastående förmåga att trolla fram en atmosfär av sällsynt intensitet från andra sidan järnridån. Läsaren känner lukten av vodka, ser den sköna Olimpia då hon förföriskt lägger sina snaror för den unge sympatiske doktor Halski, hör svordomar och upplever en skir kärlekshistoria mitt ibland råheten och ondskan. Problem, som tycks uppstå i alla högt industrialiserade samhällen, flätas in i denna spännande thriller och gör den till något mer, ett stycke verklighet som det är vår skyldighet att känna till.
Zly utkom först i Polen där den fick en lavinartad framgång och har sedan väckt uppseende över hela världen. Författaren som är infödd warszawabo arbetar som journalist och har tidigare utgivit bland annat ett par novellsamlingar och en essä om jazz. Den roman han skrivit efter Zly har däremot inte godtagits av den polska censuren.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Sidantal

399

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

482

Språk

Översättare