Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Det röda tältet

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Detta är boken om Dina. I Bibeln antyds hennes liv i ett kort, våldsamt avsnitt i de kapitel i Första Moseboken som handlar om hennes far Jakob och hans tolv söner. Vi får genom Dina inblick i de traditioner och förhållanden som kvinnor levde under i biblisk tid. I det röda tältet, en tillflyktsort för kvinnor under deras menstruationsperiod, när de föder och när de är sjuka, får Dina ta del av sina mödrars erfarenheter.

Dinas mödrar är Jakobs fyra hustrur. De älskar Dina och hjälper henne först igenom en ungdom fylld av hårt arbete och sedan stödjer de henne när hon skapar sig ett nytt hem i ett främmande land.

Dinas levnad utspelar sig under en märklig period av den forntida historien och romanen ger oss en levande kontakt med det förflutna. På en skön prosa skildras en livsresa gemensam för många kvinnor. Genom sina teman familj, moderskap och äldre kvinnohistoria borde boken, som är bräddfull av kvinnlig visdom, läsas av alla som är intresserade av feminism. Dessutom presenterar Det röda tältet en ny syn på Bibelns kvinnor, som skiljer sig från den gängse.

Anita Diamant är prisbelönt som journalist och har skrivit fem böcker om samtida judiskt liv. Hon bor i West Newton, Massachusetts.
Ruri Pilgrim är gift med en engelsman och har levt större delen av sitt liv i väst. Hon har tre barn och är bosatt i Bath.

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Vi har varit förlorade för varandra så länge.
Mitt namn säger dig ingenting. Minnet av mig har blivit till stoft.
Det är inte ditt fel, men det är inte heller mitt.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

285

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

401

Förlag

Språk

Översättare