Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Köparens marknad

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

London mot slutet av 20-talet, då första världskriget sår hunnit läkas och depressionen ännu inte hade satt in, då överklassen levde ett bekymmerslöst liv och balerna avlöste varandra under "säsongen" - till denna miljö för oss "Köparens Marknad", andra romanen i Anthony Powells stora svit om engelskt liv under ett par decennier.
I denna värld rör sig unge Nicholas Jenkins, nu anställd på ett bokförlag. Arbetet fångar honom inte i någon högre grad, hans stora intresse och bekymmer är Barbara, den bortskämda societetsflicka som han är djupt förälskad i. Kamrater från skoltiden dyker upp, men framför allt kommer nya människor in i hans liv och han får anknytning till nya kretsar, till storfinansen i City liksom till bohemiska kotterier av olika slag. På så sätt fogas nya motiv in i kompositionen, som samtidigt tecknar en ung människas trevande utveckling och ett fascinerande stycke av en samhällsklass liv.
I sitt sätt att gå på spaning efter den tid som flytt har Anthony Powell ofta jämförts med Proust. Men Powell är lättillgängligare, mer omedelbart underhållande: hans romanverk är fyllt av spiritualitet och fin engelsk humor. Han driver gärna med de alltför vällyckade och satiriserar kvickt och intelligent över överklassens liv med alla dess regler och konventioner.
De olika delarna i romanverket kan läsas fristående men samtidigt hör de organiskt samman: de berikar varandra, och varje ny volym lockar till nyfikna gissningar om fortsättningen.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Undertitel

roman

Utgivningstid

Sidantal

243

Språk

Översättare