Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Snön var smutsig

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Georges Simenon var inte bara upphovsman till världslitteraturens vid sidan av Sherlock Holmes mest legendariska kriminalkommissarie (Maigret), utan skrev också psykologiskt inträngande romaner som med tiden kommit att räknas till 1900-talets stora klassiker.

I Snön var smutsig [1948] bor Frank Friedmaier på tredje våningen i ett hyreshus i en icke namngiven stad i ett land ockuperat av främmande makt.

Frank bor hos sin mamma, som driver en bordell, för vilken Frank själv är hallick. En dag blir Frank också mördare, för att imponera på några främlingar han är rädd för.

Georges Simenons kanske allra mest hyllade roman är en studie i sociopatens och mördarens känslovärld. I svensk översättning av Gunnel Vallquist och med ett nyskrivet förord av kritiken Jens Christian Brandt.

GEORGES SIMENON [1903-1989], född 1903 i Liège, Belgien, död 1989 i Lausanne, Schweiz, var en närmast ofattbart produktiv författare, till cirka 300 romaner och 500 noveller. Allra mest känd är han som upphovsman till kriminalkommissarie Maigret, men han skrev också en rad romaner som med tiden kommit att räknas som klassiker.

De mest hyllade och lästa är Mannen som såg tågen gå förbi och Snön var smutsig, som nu kommer i efterlängtade nyutgåvor.

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesord

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

222

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Aldus/Bonnier, 1970
Modernista, 2019

Utgivningstid

Sidantal

281

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk