Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Längtans blåa blomma

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Längtans blåa blomma är en fristående fortsättning på Lyckans tempel. Från den gustavianska miljön i Lyckans tempel förflyttar vi oss till det finska krigets Sverige, till det högdramatiska skede 1808-1810 då Finland gick förlorat, då Gustav IV Adolf avsattes, då Axel von Fersen lynchades på Stockholms gator och grunden till ett nytt Sverige lades. Med sitt fina sinne för historiska stämningar och miljöer har Alice Lyttkens givit en utomordentligt fängslande och färgstark bild av denna tids atmosfär och förhållanden och av svenska folkets reaktioner inför de katastrofer och omvälvningar som följde i nederlagets spår.

Från Lyckans tempel känner vi familjen Tollman, och även i Längtans blåa blomma står denna familj i händelsernas centrum. Alice Lyttkens har gjort sig känd för sina varma, av djup inlevelse och förståelse präglade kvinnoporträtt, och bilden av den unga Betty Tollman, fru Lottas yngsta dotter, som är romanens hjältinna, hör utan tvekan till det bästa hon gjort. Det är Bettys vemodiga kärlekssaga, hennes tragiska förälskelse i en ung aristokratisk gardesofficer, som utgör den röda tråden i denna fortsättning på Alice Lyttkens stort anlagda och populära romansvit om familjen Tollman.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

Du droppe himladagg

Utgivningstid

Sidantal

254

Språk

Undertitel

Guss eget mästerverk

Utgivningstid

Sidantal

303

Språk

Lisätietoja

Originalupplaga 1944. Första upplaga i denna version 1958

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

643

Förlag

Språk

Lisätietoja

Ny utg.: Norstedt, 1998
Senare utg. i 2 vol.