Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Robinson Crusoe

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Robinson Crusoe (1719) är en fascinerande och spännande berättelse om den engelske sjömannens inre och yttre kamp för överlevnad - totalt isolerad på en öde ö. Den unge Robinson var tidigt driven av en obetvinglig längtan att gå till sjöss. Han får uppleva många äventyrliga resor runt om i världen innan han under en våldsam storm lider det skeppsbrott som för honom som ensam överlevande till en öde ö i Karibien. Som genom ett under får han med sig en hel del personliga tillhörigheter, verktyg och annan livsnödvändig utrustning som underlättar hans 28 år långa vistelse på ön. Boken har kommit att bli en av världslitteraturens mest lästa och älskade romaner och är starkt inspirerad av den skotske sjömannen Alexander Selkirks femåriga ensamvistelse på en öde ö några år tidigare.
(Klassikerförlaget)
Som enda överlevande spolas den unge Robinson Crusoe upp på stranden av en öde ö. För att överleva måste han använda hela sin fantasi. Han lär sig leva efter naturens växlingar - han jagar, fiskar, odlar och tillverkar sina kläder och verktyg själv. Han gör ofta upptäcktsfärder på ön, håller utkik efter främmande fartyg och letar efter mänskligt liv. Robinsom lever ensam i många år, med hund, papegoja och getter som sällskap. Men en dag finner han ett spår efter en fot i sanden...
(Rabén & Sjögren)

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesord

Originalspråk

Textutdrag

Jag föddes år 1632 i staden York och är av god familj, men vi kommer inte från denna trakt. Min far hette Kreutznaer och var från Bremen. Han bosatte sig först i Hull, där han skapade sig en förmögenhet på köpenskap innan han drog sig tillbaka från affärerna och slog sig ned i York. Min mor var därifrån.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

236

Språk

Översättare

Illustratör

Lisätietoja

Första svenska upplaga 1745. Första upplaga i denna översättning 1942.
Ny utg.: Repris, 2011

Utgivningstid

Sidantal

329

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

xvi, 352

Förlag

Språk

Översättare

Illustratör

Lisätietoja

Torsten Hedlund, 1902
Mellgren, 1926
Baltiska förl., 1929 (5 vol.)
med lefnadsteckning af författaren af Karl Warburg jämte 120 originalillustrationer af Walter Paget ; öfversättning från det engelska originalet af Jean Fr. Rossander

Muu tekijä

Utgivningstid

Sidantal

718

Språk

Översättare

Muu tekijä

Utgivningstid

Sidantal

320

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Första upplaga med denna översättning 1970.
Ny utg.: Rabén & Sjögren, 2001
ill. av Grandville och I.D. Watson