Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Vägen till staden

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Baksidestext:
Vägen till staden börjar långt ute på slätten och i de frostkalla kärren vid åsbrutna gårdar och torp, där rikedomen på ungar är tillvarons enda överflöd. Den är vägen för dem som fått nog.
Hon gick på vägen och sjöng, Mia, femtonåringen. Hon hade långt att gå, men hon var vid gott mod. För sådan var hon skapt, trygg och lite stursk. De som var räddhågade, de som blivit kvästa ordentligt i tid blev kvar hemma. Men hon hade gett sig iväg. Och hon tänkte inte vända om.
Det fanns också andra som traskade fram på vägarna till staden dessa tider när fabrikerna lockade och drog. Halvvuxet folk som hon, med ögon blanka av förväntningar, arbetskarlar som tröttnat på att slita för käring och barn, och senare, kanske, de som lämnades hemma. Ant från Kallträsk hade vandrat denna vägen för ett halvår sedan, nu kom Ida efter med kon och alla barnen. För av Ant hade man ingenting hört sedan han gav sig iväg, och han tjänade väl mycket pengar vid fabriken nu.
Så börjar vägen till staden för Mia och Ida och Idas ungar. Vad som väntar dem är en lång historia. Den handlar om fattigt folk, men den är rik på liv. Så som Anna Bondestam berättar den, med djup insikt, varm förståelse och en humor som lyser upp allt, har den blivit en av de starkaste och mest levande romaner från Finlands svenskbygder som någonsin skrivits. (Tidens förlag, 1957)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

244

Förlag

Språk

Lisätietoja

Övriga utgåvor:
Tiden, 1957
Schildt, 1973

Utgivningstid

Sidantal

222

Språk

Översättare