Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Vril, eller, Den kommande rasen

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

I våra dagar är den stora 1800-talsförfattaren Bulwer-Lytton mest ihågkommen för Vril: eller den kommande rasen från 1871. Här skildras i enlighet med dåtidens intresse för exotiska utopier ett nedstigande i jordens inre där en helt främmande människoart har byggt ett fantastiskt samhälle, drivet av den mystiska vril-kraften.

Inte minst är Vril intressant för den kult den omgivits av långt efter att den skrevs. Olika grupper, från Madame Blavatskys teosofer fram till ockultistiska nazister och fram till nutida konspirationsteoretiker, läste den utopiska äventyrsromanen som en sann berättelse och sökte på allvar efter vril-kraften. Även Thomas Pynchon har grävt i den ihåliga jorden-teorin i sina romaner.

KG Johansson, som står bakom en lång rad viktiga översättningar, har gjort den första moderna svenska tolkningen av Vril: eller den kommande rasen. I sitt efterord berättar han om Bulwer-Lytton, hans författarskap och romanen Vrils märkliga efterhistoria som ekar ännu i våra dagar.

(Vertigo)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Utgivningstid

Sidantal

148

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk