Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Min älskade falk

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Sent en vinternatt rycks Blanka ur sin sömn av ett plötsligt tumult utanför huset - hennes make och son bärs livlösa in på gårdsplanen. Året är 1376 och gården Länna Högby i Norra Uppland står utan husbonde.
Som ung änka är Blanka utlämnad åt styvsonens godtyckliga vilja och han planerar genast ett nytt giftermål åt henne. Trots Blankas ihärdiga protester utser han en ny make: en samvetslös tysk legoknekt. Förtvivlad bestämmer hon sig för att fly till sitt barndomshem i Roslagen, tillsammans med sin falkenerare och falk. Men för en ung kvinna är det riskabelt att färdas utan tillräckligt skydd och hon behöver all hjälp hon kan få för att överleva...

Kaari Utrio är en av Finlands mest älskade författare och historiker och hon är känd för sina trovärdiga beskrivningar av medeltida miljöer. Med Min älskade falk har hon återigen skrivit en spännande och underhållande roman som utspelar sig i 1300-talets Sverige och Finland.
(baksidestext)

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Fru Blanka erfor den välbekanta, sköna känslan av tyngd, när falken placerades på hennes vänstra hand. Hon smekte Audes fjäderdräkt och mumlade kärleksfulla ord på finska. Aude var en stor och tung fågel, så tung att bära att Blanka emellanåt måste be Teuro ta över.
- Jag är änka nu, sade Blanka till falken. Teuro hörde också hennes ord men egentligen var Aude och Teuro ett och detsamma - fast falken var viktigare ty utan falk ingen Teuro.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

439

Språk

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

462

Språk