Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Amsterdam

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

En kylig februaridag möts vännerna Vernon Halliday och Clive Linley vid sin gemensamma älskarinna Molly Lanes begravning. Vernon är chefredaktör för morgontidningen The Judge och Clive är en framgångsrik kompositör i full färd med att skriva sitt magnum opus, en millenniesymfoni. Mollys död får dem att fundera över sin egen dödlighet, och inte minst vägen dit - Molly drabbades av demens och levde sista tiden av sitt liv i en förödmjukelse som de båda vännerna är fast beslutna att göra allt för att slippa. Därför ingår de en pakt som får ödesdigra konsekvenser för dem båda. Molly Lane var en kvinna med många älskare - att en av dem var utrikesministern Julian Garmony får Clive och Vernon reda på när de ser några komprometterande foton på paret. Vernon blir genast frestad att använda de skandalösa bilderna för att sälja fler lösnummer av sin tidning, som dragits med stora ekonomiska problem den senaste tiden, men Clive motsätter sig detta av moraliska skäl. Deras relation blir alltmer förbittrad, något som så småningom leder till att deras ingångna pakt får oväntad aktualitet…

Amsterdam är en skickligt berättad historia om vänskap och galenskap, en underhållande samtidssatir med inslag av svart humor. Boken tilldelades Booker-priset 1998.

Ämnen och teman

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Två före detta älskare till Molly Lane stod och väntade utanför krematoriets kapell med ryggen åt februarikylan. Allt hade redan blivit sagt, men de sade det igen.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

170

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

185

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk