Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Släkt och vänner

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Vem är hon egentligen, den där kvinnan som dominerar släktfotot så att brudparet bleknar? Vilka av alla barnen är hennes?
Med ytterst små medel, och nästan kuslig skarpsynthet, målar Anita Brookner upp porträttet av den starka dominerande Sofka och hennes fyra barn.
Med lätta penseldrag låter hon gestalterna långsamt utvecklas genom åren. Gossaktig charm glider omärkligt över i drönarens slapphet; ljuv anspråkslöshet blir till självutplåning och tristess.
”Släkt och vänner” är ett miniatyrmåleriets mästerverk, som till och med överträffar Anita Brookners förra roman ”Hotel du Lac”, vilken 1984 belönades med det prestigefyllda Booker-priset. (Baksidestext)

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Här är Sofka, på ett bröllopsfotografi. Jag antar i alla fall att det är ett bröllop, även om bruden och brudgummen är frånvarande. Sofka står rak och sträng, med strama axlar och högburet huvud, så som det var brukligt för två generationer sedan.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

201

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

234

Förlag

Språk

Översättare