Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Konseljpresidenten

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

En gammal politiker har dragit sig tillbaka, mätt av hedersbetygelser och ärrad i många strider. Trots många års frånvaro från den politiska vädjobanan är han fortfarande infamt påpassad av pressen. Ännu citeras han, ännu väntar man att han skall säga den sista sanningen om det som har varit. Hans auktoritet är orubblig och hans hänsynslösa ärlighet legendarisk.
Under en hektisk novembervecka upplever landet en häftig inrikespolitisk kris. Regeringen har fallit och ingen tycks vara stark npg att kunna bilda en ny. På sitt lantställe långt från Paris följer den gamle händelserna i radio. Han kan spelets alla regler, han känner alla namn, han avvaktar. Tills slutligen ett namn dyker upp - namnet på en yngre man som han själv har svurit aldrig under hans levnad skall bli Frankrikes konseljpresident. Mellan dem båda kom det en gång till en brytning, och på något ställe i huset har han gömt undan ett papper som definitivt skulle kunna göra slut på den andres politiska karriär. Den gamle vet att den yngre vet att papperet fortfarande finns kvar, och nu väntar han att något skall hända.
Om denna spända väntan och dess oväntade upplösning, om en gammal mans uppgörelse med sig själv och hela sitt liv handlar Simenons mästerliga roman, som än en gång ger bevis för författarens geniala förmåga att leva sig in i, att växa sig samman med sina diktade figurers sätt att tänka och känna.

Konseljpresidenten har filmats under namnet Dolt bevis med Jean Gabin i huvudrollen som den gamle statsmannen.

(baksidestext)

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

184

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk

Undertitel

roman

Utgivningstid

Sidantal

166

Språk