Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Avsked från Matiora

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Avsked från Matiora är en bok om människans mest grundläggande behov och om smärtan i att tvingas avstå. Berättelsen bärs fram av en rad färgstarka och engagerande personligheter, skildrade med humor och medkänsla: byns äldsta Darja, hennes son Pavel, Gussjme, kanske polack, dålig på ryska men gummornas älskling, Sima, "moskovitiskan", som envist påstår att hon faktiskt varit i Moskva, men hur skulle en gumma i Matiora nånsin ha kunnat vara i Moskva när ingen annan av dem varit det? Och Simas stumma dotter Valka och hennes femåriga Kolka, Nastasia, som blivit konstig sedan hon förlorat sina barn i krig och sjukdom. De får bli språkrör för människans rätt att skapa sin egen lycka oberoende av "utvecklingen", och i deras röster kan vi förnimma ekon ur vårt eget inre - deras smärta är allas vår smärta, deras okuvlighet ger oss tro på vår egen styrka. Och när tragedin till slut hinner ifatt dem, står de trots undergång som symboler för en seger.
Det är en i många avseenden märklig bok Rasputin skrivit - på en enkel, levande, jordnära prosa skapar han i bästa ryska berättartradition ett tidlöst mästerverk av några människors personliga öden.

(text från bokomslaget)

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Utgivningstid

Sidantal

221

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk