Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Branden

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Branden är Tarjei Vesaas' mest personliga bok. Den handlar, som han själv sagt som förklaring till titeln, om branden i människan.
Branden är författarens hittills djärvaste försök att förnya romankonst, som han redan gett många glänsande tillskott, och romanens innehåll rör sig på flera plan och spänner över ett stort register av upplevelser, alltifrån den intimast sinnliga närhet till ting och människor till den overkligaste mardröm.
Att bokens huvudperson heter Jon och att han i bokens början står i begrepp att ta steget ut i vuxenlivet med allt vad det innebär av meddelaktighet och ansvar spelar mindre roll i jämförelse med att romanen på ett samtidigt skyggt och naket sätt blottlägger hemligheter, som angår oss alla. I fantastiska, suggestiva bildsviter, ibland ömsinta som en smekning, ibland brutalt makabra på gränsen till det outhärdliga, skildrar Vesaas det som är mänskligt liv i dess storhet och förnedring, och i slutavsnittet har han funnit uttrycksfullare medel än någonsin att gestalta det för honom centrala problemet: var går gränsen för människors ansvar för medmänniskor? Men över detta att vara människa välver i Vesaas' roman universum sin väldiga skål och gör människan till ett stofkorn. Likväl är det stort och meningsfullt.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Originalspråk

Textutdrag

Jon kom tumlande ut ur huset.
Det hade ringt. Mer visste han inte. Han hade känt länge att det tänkte ringa. Men det kom i alla fall lika hårt och oväntat.
Just tumlade ut från huset.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Utgivningstid

Sidantal

200

Förlag

Språk

Undertitel

roman

Utgivningstid

Sidantal

239

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk