Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.
Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Sträv gryning

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.
Typ
romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Beskrivning
I Walentin Chorells nya roman - ljusare, lättare i atmosfären än hans tidigare verk - möter oss en säregen människa. Det är ynglingen Lo-Simsal, som direkt från sina isolerade och trygga uppväxtår råkar i fängelse för dråp, och som efter strafftiden står inför problemet att foga sin in i samhället och omvärlden.
Det är denna anpassningstid - på den skärgårdsö där han vuxit upp - som skildras med stark inlevelse i »Sträv gryning», en tid av obeslutsamhet, ånger, biktbehov, vilja att hävda sig och bekämpa modlösheten och ledan. Till sist når Lo-Simsal genom en befriande upplevelse sitt mål och är redo att gå ut i livet.
Skärpan och spänningen i Chorells berättarstil har här skapat ett utomordentligt levande porträtt i stark och dramatisk belysning.

(Baksidestext, Schildts 1952)
Personer, aktörer
Huvudpersoner
Exakt tidpunkt
Originalspråk
Textutdrag
Direktören sa:
- Du ska glömma det. Det finns inte så mycket ont i dej, så du behöver öppna våra dörrar en gång till. Tänk inte på det. Och dyker det opp på nytt, ska du spotta på det och svära åt det, så går det över. Ajö och tack.

(- jag är Lo. Lo Simsal. Jag heter så och är tjugutvå. Jag står mitt inne i det än, har stan omkring mej och vänder jag på huvudet kan jag se tornet. Jag kan möta vem som helst än, pastorn eller... Jag tigger om det. Jag skriker det i väggarna och sparkar det i gatstenarna. Gode gud. Låt mej få glömma - fort.
Gamla.
Jag tänker på henne och kommer ihåg hur hon brukade sitta vid spisen och läsa högt ur tidningarna och då glömmer jag endel med detsamma. Du borde vara med mej här, och nu. Vad skulle du säjä om flickan där: Pojke, styr dina tankar!)

Men flickan gick framför honom, gick som om hon rörde sig på glas och han såg bara ryggen och en slinga av håret som blåsten tog i.
(- Gamla, ska jag gå fram och fråga om jag får hålla henne i handen ett slag? Men du säjer ingenting, för du har varit död i sex år och det finns ingen flicka i världen som går opp mot dej.)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Första publikation
ja
Utgivningstid
Sidantal
174
Förlag
Språk
Utgivningstid
Sidantal
167
Förlag
Språk
Översättare