Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Bruset av vågor

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Bruset av vågor har undertiteln "En kärlekshistoria", och den lilla romanen är mycket riktigt en kärlekshistoria i klassisk stil: pojke möter flicka, pojken blir förälskad, kärleken besvaras, hinder uppreser sig för deras kärlek. Vad som ger den här speciella kärlekshistorien dess charm är författarens glittrande fräscha sätt att berätta, samt den ovanliga miljön.
Historien tilldrar sig i vår egen tid på Uta-jima, en mycket liten japansk ö där bruset av vågor ständigt är närvarande. Så gott som alla livnär sig på fiske av ett eller annat slag. Bysammanhållningen är stark, och man lever i mycket efter gamla mönster.
Shinji är en fattig pojke som förälskar sig i dottern till öns rikaste man, och hon i honom. Men rivaler sätter igång elakt skvaller, skvallret kommer fram till flickans far som förbjuder dem att träffas. Efter en tid beslutar han sig emellertid för att sätta Shinji och hans svåraste rival på prov, och i en rykande orkan ute på oceanen visar det sig vem som är den bäste mannen av de två och följaktligen får flickan till slut.
Den idylliska historien är berättad med ömhet och poesi och samtidigt med ett livligt sinne för humor, vilket gör den till en helt förtjusande läsning.

Yukio Mishima är född i Tokyo 1925. Han slutade skolan 1944 med kejserlig utmärkelse som årets bästa student. 1947 avlade han juridisk examen, och 1948 publicerade han sin första roman. På svenska har tidigare utkommit romanen "Den gyllene paviljongens tempel" samt "Fem moderna no-spel". När Mishima inte diktar ägnar han sig åt tyngdlyftning och gymnastik, och han har nämnts som Nobelpriskandidat.

(baksidestext)

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Uta-Jima - Sångens ö - har bara omkring fjortonhundra invånare och en omkrets på inte fullt fem kilometer.
Från två platser på ön har man en utomordentligt vacker utsikt. Den ena utsiktspunkten är Yashirotemplet, som vetter mot nordväst och ligger nära öns högsta punkt. Från templet har man en obruten utsikt över Isebuktens vida yta, och ön ligger precis i det sund som förbinder bukten med Stilla oceanen. Chitahalvön syns i norr, och Atsumihalvön sträcker sig mot nordväst. Åt väster skymtar man kusten mellan hamnarna Uji-Yamada och Yokkaichi i Tsu.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Undertitel

en kärlekshistoria

Utgivningstid

Sidantal

176

Språk

Översättare