Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Svärdet och spiran

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

"Men hela tiden gnagde en fråga inom mig: Varför byggdes dessa kyrkor?"

Så förklarar Ken Follett hur en internationellt framgångsrik thrillerförfattare valde att skriva en 1100-sidig roman om ett medeltida katedralbygge. Han var tvungen att ta reda på hur dessa människor överskred sin tids teknologiska och ekonomiska gränser. Hur gick det till när det medeltida Europa trotsade tyngdlagen och skapade byggnader lika märkliga som pyramiderna, Eiffeltornet eller Taj Mahal?

Resultatet, Svärdet och spiran, kom ut första gången 1989 och är en äventyrsroman av samma storslagna dimensioner som en medeltida katedral. Med bred pensel målar Ken Follett upp medeltidens myllrande och färgstarka värld av bönder och herrar, riddare och munkar. 1100-talets grymma värld där skampålen stod mitt på torget, där varje sår var dödshotande och barnen fick svälta ihjäl. En värld av makthunger, religiös fanatism, skönhetstörst, okunskap och vanliga hyggliga människors försök att klara sig från den ena dagen till den andra. I en berättelse som sträcker sig över en mansålder skildrar Follett hur människorna i Kingsbridge tar sig an det väldiga projektet att resa kristenhetens högsta katedral.

Mustigt och rättframt skildras hur den styvnackade prior Philip och hans byggmästare Tom styr Kingsbridge förbi alla tidens blodiga blindskär i form av politiska intriger, hungersnöd, inbördeskrig, besynnerliga teologiska tvister och adelns hänsynslösa utnyttjande av sina bönder. Samtidigt som bygget växer sig allt högre, pågår det mänskliga livet som alltid, med kärlek, åtrå, nyfikenhet, avundsjuka och hat.

(Bonniers)

- - -

Munken Philip och byggmästare Tom förenas av sin dröm att resa kristenhetens högsta katedral i den oansenliga staden Kingsbridge. I sitt storslagna medeltidsepos skildrar spänningsförfattaren Ken Follett hur detta bygge griper in i generationers liv och skapar nya möjligheter för alla.

Med ovanlig optimism och tilltro till människan skildras 1100-talets myllrande och färgstarka värld, befolkad av bönder och herrar, riddare och munkar, präglad av makthunger, våld och religiös fanatism; en grym värld där skampålen stod mitt på torget och barnen svalt.

Mustigt och rättframt skildras hur den styvnackade Philip styr staden och klostret genom politiska intriger, hungersnöd, inbördeskrig, teologiska tvister och adelns hänsynslösa utnyttjande av sina bönder. Samtidigt som bygget växer sig allt högre, pågår livet som alltid, med kärlek, åtrå, nyfikenhet, avundsjuka, hat - och vanlig hygglig mänsklighet.

(Bonnier)

- - -

En storslagen äventyrsskildring om 1100-talets krigshärjade England och om en grupp människor vars öden sammanlänkas med byggandet av en praktfull katedral. En berättelse om kärlek och hämnd, ärelystnad och hjältemod. På samma spänningsskapande sätt som i sina världsberömda thrillers levandegör Ken Follett här ett stycke engelsk medeltid.

(Bonnier)

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesordskedjor

Ämnesord

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

1076

Språk

Översättare

Undertitel

Stormarnas tid

Utgivningstid

Sidantal

498

Språk

Översättare

Undertitel

Maktens skördar

Utgivningstid

Sidantal

611

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

1008

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

498, 611

Språk

Översättare

Lisätietoja

Första svenska upplaga i 2 vol. version utg. 1990 och 1991
Innehåll: Stormarnas tid ; Maktens skördar
Tidigare utg. i 2 vol. utan illustrationer