Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Undersåten

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Diederich Hessling dyrkar makten. Uppfostrad tysk tukt i föräldrahem, skola och studentliv är han en kejsartrogen undersåte ända ut i knävelborrarna. Men som vän av lag och ordning vet han också att ta för sig av de maktens privilegier han inte unnar andra, varken arbetarna på sin ärvda pappersfabrik i Netzig eller sina kvinnor. Han försöker på alla sätt skaffa sig inflytande och anseende i staden, han intrigerar, myglar och provocerar. På sin väg mot maktens höjder gör han många övertramp, men när det gäller att rädda sig själv kommer han alltid ned på fötter.

Undersåten är en bred frodigt realistisk roman från sekelskiftets Tyskland. Men elak satir avslöjar Heinrich Mann nazismens rötter och grogrund i den wilhelminska epoken, preusseriets råhet och patriotismens vulgäritet. Det är en förintande uppgörelse med alla dessa maktens hantlangare som bultar uppåt och trampar nedåt - i dag aktuellare än någonsin. Det är också en underbart rolig familjeroman och sedeskildring från anno dazumal.

(baksidestext)

Originalspråk

Textutdrag

Diederich Hessling var ett vekt barn, som helst gick och drömde, var rädd för allting och ofta hade ont i öronen. Om vintern lämnade han ogärna det varma rummet, och om sommaren lika ogärna den lilla trädgården, där det luktade lump från pappersfabriken och över vars gullregnsträd och syrénbuskar de gamla trähusens väggar höjde sig. När Diedrich såg upp från sin sagobok, sin älskade sagobok, blev han ofta förskräckt. Bredvid honom på bänken hade det alldeles tydligt suttit en padda, hälften så stor som han själv. Eller också stod det en tomte borta vid muren, nersjunken i jorden till midjan, och glodde på honom.
Ännu farligare än tomten och paddan var fadern, och honom skulle man till på köpet hålla av. Diederich höll av honom. När han hade snattat sötsaker eller ljugit, smög han sig omkring hans skrivbord med små oroliga och skygga läten och åtbörder, ända tills herr Hessling lade märke till honom och tog ner rottingen från väggen. Varje förseelse, som inte hade kommit i dagen, blandade in tvivel i Diederichs tillgivenhet och förtroende. När fadern en gång ramlade utför trappan med sitt invalidben, klappade sonen i händerna som en vansinnig - och sedan sprang han sin väg.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Sidantal

536

Språk

Utgivningstid

Sidantal

326

Språk

Översättare

Muu tekijä

Utgivningstid

Sidantal

403

Språk

Lisätietoja

Första uppl. Svenska andelsförlaget, 1919.

Ingår i samlingsverket

Utgivningstid

Språk

Översättare

Ingår i samlingsverket