Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Sagan om konungens återkomst

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Saruman har besegrats, men kampen är inte över. Mordors styrkor har nämligen siktats in sig på konungarnas gamla stad Minas Tirith i Gondor, och ett slag verkar oundvikligt på Pelennors fält.

Samtidigt fortsätter Frodo, Sam och Gollum sin tröstlösa vandring i Mordor, över Gorgorothplattan för att förgöra ringen i Domberget. Hela tiden måste de undvika Saurons öga som vakar i Barad-dur.

---

"En ring att styra dem, en ring att se dem,en ring att fånga dem och till mörkret ge dem, i Mordor, i skuggornas land"

Hobbiten Frodo har fått ta över den magiska ring hans farbror Bilbo en gång vann av Gollum. Gandalf grå inser att det är den stora ringen som en gång smiddes av den onde Sauron och som styr alla andra maktens ringar. Tillsammans med följerslagarna Sam, Merry och Pippin ger sig Frodo ut på en lång färd för att förgöra ringen i Eldsberget i Mordor. Annars kan ondskan snart komma att härska över Midgård. Merry och Pippin blir tillfångatagna av orker, men lyckas fly in i Fangornskogen där de träffar enten Trädskägge. Aragorn, Gimli och Legolas får snart kontakt med Rohans ryttare och rider med dem mot Sarumans ointagliga torn Orthanc. Frodo och Sam har flytt från tumultet och stöter på Gollum. De lyckas nästan övervinna hans fiendskap och han hjälper dem att hitta en hemlig ingång till Mordor. Men den vaktas av den vederstyggliga jättespindeln Lockan. Ringarnas herre nyöversattes 2004-2005 av Erik Andersson och Lotta Olsson.

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Textutdrag

Pippin tittade ut från sitt trygga gömställe under Gandalfs kappa. Han undrade om han var vaken eller ännu sov, ännu befann sig mitt inne i denna snabbflytande dröm, i vars böljesvall han tumlat kring så länge, ända sen den stora ritten började. Den mörka världen rusade oavlåtligt förbi, och vinden sjöng högt i hans öron.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

377

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

523

Förlag

Språk

Lisätietoja

Första svenska upplaga 1961 med titeln: Sagan om konungens återkomst, första upplaga i denna version 2005.

Första publikation

ja

Språk

Undertitel

tredje delen av Ringarnas herre

Utgivningstid

Sidantal

523

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Första svenska upplaga 1961 med titeln: Sagan om konungens återkomst. Första upplaga i denna version 2005
översättning: Erik Andersson ; verserna tolkade av Lotta Olsson

Utgivningstid

Sidantal

540

Förlag

Språk

Ingår i samlingsverket

Utgivningstid

Språk

Ingår i samlingsverket