Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Rid i natt!

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Rid i natt! handlar om småländska bönders frihetskamp mot utländska adelsherrar och fogdar under Sveriges stormaktstid. I Brändebols by manar den räddhågade åldermannen till besinning och samarbete, men bönderna beslutar att sätta hårt mot hårt och resa sig mot förtrycket. Deras ledare blir den unge Ragnar Svedje, som hellre lever den fredlöses farofyllda liv i skogen än han låter kuva sig.

Rid i natt! är en av de stora svenska romanerna, en konstnärligt tät och slagkraftig berättelse med starka gripande bilder ut livet i 1600-talets Sverige. Den spännande handlingen, om kampen för frihet och rätt, är lika aktuell idag som då Wilhelm Moberg skrev boken 1941.
(Baksidestext)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman från Värend 1650

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

357

Förlag

Språk

Utgivningstid

Sidantal

454

Förlag

Språk

Översättare