Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Hett blod, kalla nerver

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

I januari 1918, precis när inbördeskriget brutalt splittrar det nya landet Finland föds ett litet gossebarn som får namnet Antti Kokkoluoto. Hans jordemor, som anses vara en häxa, förutspår att han kommer att leva till den 12 juli 1990. Pojkens liv följer det självständiga Finlands historia. För att testa förutsägelsen utmanar Antti gång på gång döden. Han överlever dock vinterkriget, gifter sig och utför nya hjältedåd under fortsättningskriget, för att efter den hårda freden dras in i en affär med en vapengömma. Efter Kekkonens era är det snart dags för ett hejdundrande kalas inför hans hädanfärd. Över tusen gäster anländer på den utsatta dagen, Men hur går det egentligen med spådomen. Ska den slå in? Hett blod, kalla nerver är Arto Paasilinnas tjugoandra bok på svenska. Bland tidigare titlar i hans författarskap kan nämnas Harens år, Den ljuva giftkokerskan, Paradisets fångar och Skojarna i örtagården.

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

När en trollpacka faller i trans ute på det stormande havet är det fullt ös. Måsarna kastar sig mot vågorna och tärnorna gråter.
Fiskaren, jordegumman och spåkvinnan Linnea Lindeman var ute och vittjade ryssjorna utanför Yxpila i Bottenviken en blåsig höstdag 1917. Hon hade en trettio fots sälbåt och tre ryssjor.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

248

Förlag

Språk

Utgivningstid

Sidantal

187

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Förlag

Språk