Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.
Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Lida

Typ
romaner
Upphovsman
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.
Beskrivning
Conan Doyle gjorde en gång misstaget att ta livet av sin hjälte Sherlock Holmes, men tvingades snart av mästerdetektivens förgrymmade beundrare att uppväcka honom från de döda. När Paul Sheldon tröttnar på sin bestsellerhjältinna Lida Chastain och låter henne dö i barnsäng får han uppleva samma sak som Sir Arthur men på ett mycket mer handgripligt sätt...
När han vaknar upp efter en bilolycka, hjälplös med krossade ben, finner han att han råkat i händerna på Annie Wilkes, hans största beundrarinna och en fanatisk dyrkare av Lida. Annie sätter nu en tandlös gammal skrivmaskin i händerna på honom och beordrar honom rätt och slätt att återuppliva Lida. Hennes medel att tvinga honom är kärleksfull omvårdnad och beroendeframkallande droger. Annie är en före detta sjuksköterska och vet hur man hanterar sådana saker. Men när han ändå är motspäntsig tar hon till kraftigare påtryckningsmedel.
En yxa till exempel - och en blåslampa.
För Annie Wilkes är inte bara en lidelsefull beundrarinna av romanerna om Lida - hon är också helgalen...

(baksidestext)
Lida Chastain är hjältinnan i de romantiska romanerna som gjort Paul Sheldon till en världsberömd bestsellerförfattare. En dag tröttnar han på Lida och låter henne helt enkelt dö i boken Lidas barn. Det är något han kommer att få ångra.

När han vaknar upp efter en våldsam bilolycka, helt hjälplös med krossade ben, befinner han sig i ett hus mitt ute i ingenstans och har tagits omhand av Annie Wilkes. Annie är ett stort Paul Sheldon-fan och hon avgudar böckerna om Lida Chastain. Ganska snart inser Paul att allting inte står rätt till hos sin vårdare och när Annie läser manuset där Lida dör, blir hon rasande.

Annie sätter en gammal skrivmaskin i händerna på Paul och tvingar honom att skriva en ny bok där han återupplivar Lida. Hon håller Paul i ett järngrepp av kärleksfull vård, beroendeframkallande droger och skoningslöst våld. Den världsberömda författaren befinner sig nu i en situation där han måste skriva för att hålla sig vid liv …

Lida är en intensiv, psykologisk thriller i kammarspelsformat. Boken blev också till en hyllad film av Rob Reiner med James Caan och Kathy Bates i huvudrollerna. Bates rolltolkning belönades med både en Golden Globe och en Oscar.

(Bra Böcker 2012)
Storpocket. En Stephen King-klassiker i nyutgåva.

Lida Chastain är hjältinnan i de romantiska romanerna som gjort Paul Sheldon till en världsberömd bestsellerförfattare. En dag tröttnar han på Lida och låter henne helt enkelt dö i boken Lidas barn. Det är något han kommer att få ångra. När han vaknar upp efter en våldsam bilolycka, helt hjälplös med krossade ben, befinner han sig i ett hus mitt ute i ingenstans och har tagits omhand av Annie Wilkes. Annie är ett stort Paul Sheldon-fan och hon avgudar böckerna om Lida Chastain. Ganska snart inser Paul att allting inte står rätt till hos sin vårdare och när Annie läser manuset där Lida dör, blir hon rasande. Annie sätter en gammal skrivmaskin i händerna på Paul och tvingar honom att skriva en ny bok där han återupplivar Lida. Hon håller Paul i ett järngrepp av kärleksfull vård, beroendeframkallande droger och skoningslöst våld. Den världsberömda författaren befinner sig nu i en situation där han måste skriva för att hålla sig vid liv Lida är en intensiv, psykologisk thriller i kammarspelsformat.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Namn
Utgivningstid
Sidantal
352
Förlag
Språk
Översättare
Lisätietoja
Parallellupplaga: Bra Böcker, 1988
Namn
Utgivningstid
Sidantal
312
Språk
Översättare
Namn
Första publikation
ja
Språk