Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Bockfesten

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

I trettioett år höll han Dominikanska Republiken i ett järngrepp diktatorn Rafael Leonidas Trujillo, Välgöraren kallad, mördad 1961. Vargas Llosas stora roman handlar om honom och hans tid. Boken har väckt oerhörd uppståndelse i den latinamerikanska världen och har blivit en bästsäljande skandal, inte minst hos den dominikanska överklassen i Santo Domingo och hos övervintrade Trujillofans. Bockfesten visar tyranniets psykiska mekanismer som inkluderar (och förutsätter) de förtrycktas samtycke och medverkan. Vargas Llosa har forskat grundligt i ämnet och materialet är tacksamt: Trujillo och kretsen kring honom är en fascinerande och färgstark samling skurkar. Allt som står i boken är historiskt belagt. Det fruktansvärda dramat utspelas på flera plan: i presidentpalatset, bland upprorsmännen, ute på gatan. Berättarperspektivet växlar: Trujillos egna funderingar varvas med skildringar av det tiotal konspiratörer som iscensätter mordet på diktatorn och med tankarna hos den framgångsrika USA-advokaten Urania som har återvänt till sitt hemland i Karibien för att göra upp räkningen med det förflutna. Hennes far var en av Trujillos trogna ministrar som hamnade i onåd och sökte blidka Välgöraren genom att offra sin fjortonåriga dotter. Det var inte alls ovanligt att Trujillos närmaste män ställde fruar, älskarinnor och till och med minderåriga barn till Chefens förfogande. Han hade minst fyrtio utomäktenskapliga barn och var totalt skrupelfri.

(Norstedt)
Välgöraren. Så kallades Rafael Leonidas Trujillo, diktatorn som i trettioett år höll Dominikanska republiken i ett järngrepp, mellan 1930 och 1961. Trettiofem år efter diktatorns död återvänder den framgångsrika advokaten Urania till sitt hemland i Karibien för att göra upp räkningen med det förflutna. Hennes far, Agustin Cabral, var en av Trujillos trogna ministrar som, när han hamnade i onåd hos Välgöraren, försökte blidka honom genom att offra sin fjortonåriga dotter. I en monolog riktad till fadern avslöjar Urania vad som hände den gången. Dessutom får vi följa den skrupelfrie Trujillos storhetsvansinniga tankar i presidentpalatset och ta del i tio sammansvurna mäns planer på att mörda tyrannen. Nobelpriset i litteratur år 2010 tilldelades författaren Mario Vargas Llosa "för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag."
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

615

Språk

Översättare

Undertitel

roman

Utgivningstid

Sidantal

479

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk