Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Svarta palmkronor

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

I den lilla hamstaden Grao någonstans i Spanien myllar det av lika fruktansvärda som godhjärtade, nordiskt blonda 1900-talsvikingar, som "dröjt sig kvar" där under intensivt och våldsamt odlande av sina intressen vin, kvinnor och sång (samt vin), halvt omedvetet terroriserande stadens befolkning och skandinaviska sjömanshemmets avundsjuke, inkrökte och självrättfärdige föreståndare. men mitt i kaos finns kärleken, den som styr lille Luleås liv och som till slut bryter igenom Olofsons vanmakt inför sitt eget öde och får honom att styra kursen mot en liten ö i norr tillsammans med sin älskade Pappila.

Peder Sjögrens författarskap var ett av de egenartade i vårt sekel, rikt på komplikationer, ständigt förnyat. Men "Svarta palmkronor" - hans första roman - är enkel som en sång, storartad som en diktares lögn och fylld av sol, liv och bekymmerslöshet. Den kommer att överleva alla litterära modeväxlingar.

"Svarta palmkronor har nyligen (1967) filmats med Bibi Andersson och Max von Sydow i huvudrollerna.

(baksidestext, PAN/Norstedts 1968)

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

398

Förlag

Språk

Utgivningstid

Sidantal

395

Förlag

Språk

Översättare