Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Rotlös

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

I denna debutroman utspelar sig handlingen i det koloniala Rhodesia (numera Zimbabwe) på 60-talet. Huvudpersonen i Rotlös är Tambu, en kraftfull trettonårig flicka, som har en allt överskuggande längtan efter kunskap och efter att få gå i skolan. Men det är först när hennes bror dör - han har ju som pojke varit den som fått studera - som hon får börja i den missionsskola där hennes farbror är rektor. Snart inser Tambu att även kunskap har ett pris - man tar ett steg på vägen från stamspråket och stamtillhörigheten och riskerar att förlora sina rötter. Hon bemöts av sina anhöriga med en ny misstro som bottnar i rädslan för det okända och nya.

Samma sak har också hennes kusin Nyasha, som en tid har bott i England med sin familj, fått uppleva. Nyasha har verkligen blivit rotlös och slits mellan det hon lärt sig i England och sitt afrikanska ursprung. För Tambu och Nyasha blir steget ut ur släktgemenskapen en kluvenhet som de har olika styrka att klara av.

Tsitsi Dangarembga har skrivit en märklig bok. Den tar upp afrikanens och kanske främst den afrikanska kvinnans dilemma. De är fångade mellan två världar - den västerländska, till vilken utbildning tycks vara den enda biljetten, och den traditionella världen där familjen och släkten betyder allt.

(baksidestext)

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

[roman om en svart flickas uppväxt i Afrika]

Utgivningstid

Sidantal

264

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

[Ny utg.] En bok för alla, 2003

Första publikation

ja

Språk

Namn

Utgivningstid

Sidantal

292

Förlag

Språk

Översättare