Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Sommar av kärlek och sorg

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Jörn Donners bok handlar om en person som kallas J och har betydliga likheter med berättaren själv. Under åren efter 1967 blev Jörn Donner känd och ökänd över hela Finland och delar av Norden, deltog i politiken, skapade Finlands största filmproduktion och väckte förargelse hos sina tidigare vänner. Tidningarna och kändisoffentligheten förmedlade intrycket att han var en ovanligt skrytsam person som övergett litteraturen för sensationer och nakenbilder.
Sommar av kärlek och sorg är en självuppgörelse och en samhällsanalys där Jörn Donner förenar romanförfattarens intuition med reporterns saklighet. Den är skriven i en klar och genomlyst stil, rakt och utan hänsyn, med kärlek till människor och med ironi inför företeelser som är föremål för berättarens kritik. Även om utgångspunkten är J, som kanske är Jörn Donner, även om miljön ofta är finländsk, vidgar sig perspektivet utöver detta, till en sällsynt fängslande vision av världen.
Sommar av kärlek och sorg är en bok som ingen annan bok kan vara, kanske ingen roman, men lika spännande som en roman

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

300

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

233

Språk

Lisätietoja

Ingår tillsammans med På ett sjukhus och Jag, Jörn Johan Donner i samlingsvolymen År av kärlek och sorg