Ett enkelt hjärta

Typ

noveller
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning


En fruktansvärd sorg sköljde över Félicité. Hon kastade sig på marken, skrek rakt ut i luften, åkallade Gud och jämrade sig i ensamhet ute på fälten ända till gryningen. Sedan återvände hon till gården och med- delade att hon tänkte lämna sin tjänst, och när hon i slutet av månaden fick ut lönen lade hon sina få tillhörigheter i en duk och begav sig till Pont-lÉvêque.

Ett enkelt hjärta är Novellix nr 54. Novellix ger ut noveller, nyskrivet och klassiker, en novell per bok. Novellerna finns i tre format - tryckt bok, e-bok och ljudbok. Du kan även prenumerera på dem. Läs mer på novellix.se

"Opartiskhet, skoningslöshet och opersonlighet." Med dessa tre ord formulerade Gustave Flaubert vid mitten av 1800-talet sina krav på den nya tidens författarpersonlighet. Det var denna nya typ av författare, som skulle ersätta romantikens egocentriska, övermänskliga diktargestalt och som skulle skapa den nya realistiska litteraturen. Flaubert (1821-80) försökte själv förverkliga dessa sina ideal främst i romanen Madame Bovary och till viss del får vi väl säga att han lyckades. Genom sina försök att i litteraturen närma sig vetenskaplig objektivitet kom han i varje fall att få ett stort inflytande över den fortsatta litterära utvecklingen i Frankrike och även häruppe i Norden, under främst 1870- och 1880-talet. Madame Bovary (1856-57) har kallats världens bästa roman, och när man ger boken denna hederstitel har man främst tänkt på dess konstnärliga uppbyggnad och språkliga omsorgsfullhet.
I novellen Ett enkelt hjärta möter oss delvis en annan Gustave Flaubert än den kalle betraktaren och exakte vetenskapsmannen. I denna utsökta novell är det medkänslan med den förtrampade och olycksdrabbade som dominerar och vi kan med all rätt i Flaubert se en nära litterär släkting till de samtida, stora ryssarna.
Sakligt och enkelt berättar Flaubert i Ett enkelt hjärta om den naiva bondflickan Félicité och om hennes sorger och motgångar. Trots sin tillgivenhet och trofasthet blir hon bedragen, förtryckt och förkastad. Hennes kärlek blir alltid och obönhörligt försmådd och hon drivs stegvis in i ett framtvingat fantasiliv. I denna fantasiernas vilda värld upplevet hon till slut, döv, halvblind och isolerad, en sorts extatisk, religiös gemenskap med en uppstoppad, illa åtgången papegoja - på sätt och vis en grym bild av henne själv.

(baksidestext)

Originalspråk

Textutdrag

"Under ett halvt sekel avundades borgarfruarna i Pont-l'Évêque madame Aubain hennes tjänsteflicka Félicité."
Under ett halvsekel var det många damer i Pont-l'Évêque som avundades fru Aubain hennes trotjänarinna Félicité.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

71

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

33

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Sidantal

58

Förlag

Språk

Illustratör