Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Fler dör av krossat hjärta

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Kenneth Trachtenberg, bokens talföre berättare, är en trettiofemårig universitetslärare i rysk litteratur i en storstad i Mellanvästern. Egentligen är han född och uppvuxen i Paris, där föräldrarna umgicks med framstående författare och där han tidigt började studera ryska språket, men han har valt att återvända till USA för att få vara i närheten av sin avhållne och beundrade morbror, den store botanikprofessorn Benn Crader. Professsorn har varit änkeman i en del år och har rastlöst farit världen runt på expeditioner och forskarkongresser. Nu vill han leva i lugn och ro och har därför gift sig med en ung och rik skönhet, Matilda Layamon, bara för att finna att han är ensammare än någonsin i familjen Layamons eleganta takvåning, med svärföräldrar han inte kan tala med och en bortskämd hustru som älskar att sova halva dagarna.
Kenneth bevittnar oroligt sin morbrors stora misstag. Själv har han också kärleksbekymmer: hans älskade Treckie som inte velat gifta sig med honom har gett sig iväg med deras lilla dotter och flyttat ihop med en macho-typ i Seattle, medan Kenneth fortfarande betalar åtskilligt i underhåll. Frågan som sysselsätter honom är hur intelligenta män, ja rentav geniala som hans morbror, kan vara så handfallna i kärlek.
Saul Bellow serverar inte svaret men åtskilligt tankestoff och lysande underhållning i denna sorglustiga historia. (Baksidestext)

Personer, aktörer

Originalspråk

Textutdrag

I fjol, när min morbror Benn (B. Crader, den välkände botanikern) gick igenom en kris i sitt liv, visade han mig en skämtteckning av Chas Addams. Det var en vanlig teckning, knappast värd mer än ett leende, men min morbror kunde inte släppa tanken på den och ville diskutera den ingående.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

347

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

382

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk