Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Under höststjärnan

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Knut Hamsun är den store romantikern i norsk litteratur, den revolrerande intelligensaristokraten, livsdyrkaren och naturmystikern. Hamsuns verk hör till det bestående i nordisk kultur och det har visat sin dynamiska livskraft genom att övervinna både språkgränser och politiska kontroverser. I de tre romaner från Hamsuns ungdom, Svält (1890), Under höststjärnan (1907) och En vandrare spelar med sordin (1909), som nu utges i nya översättningar, möter en världsberömd genial diktares lust och plåga, syner och drömmar.

Under höststjärnan visar Knut Hamsun som kulturkritiker, kärleksdiktare och ojämförlig vildmarkspoet. Berättaren flyr från Kristianias dekadenta kafékotterier och livsodugliga överkultur till det norska landskapets friska indiansommar. Ständigt på vandring arbetar han som brunnsgrävare och timmerhuggare, som dräng och kusk. Han möter egensinniga människor och två kvinnor som väcker hans kärlek, prästfrun och den vackra fru Falkenberg. Men ingen kan för gott binda hans fria vandrarlynne.

(Baksidestext, Bonniers 1959)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Sjön låg spegelblank i går och den ligger spegelblank i dag. Det är indiansommar och varmt på ön - o, så milt och varmt det är! - men det är ingen sol.
Många år har gått sedan jag kände en sådan frid, kanske tjugo eller trettio år, kanske i ett tidigare liv. Men en gång förut, tänker jag, måste jag väl ha känt denna frid eftersom jag går här och gnolar och är hänförd och bryr mig om varenda sten och vartenda strå och dessa tycks bry sig om mig tillbaka. Vi är bekanta.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

En vandrares berättelse

Utgivningstid

Sidantal

110

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

162

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk

Ingår i samlingsverket

Utgivningstid

Språk

Ingår i samlingsverket