Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Glasnyckeln

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Glasnyckel är den ena av Dashiell Hammetts stora romaner; den andra heter "Riddarfalken från Malta" och utgavs 1958 i svensk nyöversättning av Olov Jonason. Även "Glasnyckeln", som nu för första gången föreligger på svenska, har översatts av en stilspecialist: Torsten Blomkvist.
Den har en dramatisk och laddad intrig, dess tempo är högt uppdrivet och stilen hård och effektiv - och liksom standarddeckaren utgår den från ett mord. Emellertid knyts i Dashiell Hammetts böcker inte allt intresse till frågan: Vem är mördaren? För denna betydande författare är vad som händer kring mordet och under mördarjakten minst lika viktigt. "Glasnyckeln" har just sitt främsta intresse som avslöjande amerikansk samhällsskildring, modell 30-tal, en berättelse om en korrumperad stad och dess i bästa fall halvhederliga människor. Den är spännande, avslöjande och lever än - ett dynamiskt liv.

(baksidestext)

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Textutdrag

Gröna tärningar rullade över det gröna bordet, slog mot kanten samtidigt och studsade tillbaka. Den ena stannade och visade sex vita prickar i två lika rader överst. Den andra rullade ut till mitten av bordet och blev liggande med en enda prick vänd uppåt.
Ned Beaumont muttrade lågt: "Hm!" och vinnarna plockade till sig pengarna från bordet.
Harry Sloss tog upp tärningarna och skakade dem i en vit, bred, luden näve. "Jag satsar tjufem." Han slängde ner en tjugodollarsedel och en femdollarsedel på bordet.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

225

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

239

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Vingförl., 1965, Norstedt 1986, 1997