Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Candida

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

På trappan till en fennoeuropeisk herrgård hittas i rykande snöstorm nyårsdagen 1975 ett nyfött flickebarn invirat i tidningen The European. Hennes fosterfar, baron Tancred Torn och Taxar som har läst Voltaires Candide, ger det troskyldiga barnet namnet Candida.
Flickan växer upp och förälskar sig i sin fosterbror Kuno, men romansen får ett brådstörtat slut. Candida jagas på porten, och ger sig småningom ut på en odyssé i vad hennes lärare professor Panflosk kallar "den bästa halvan av den bästa världsdelen i den bästa av världar", dvs. det sköna nya Europa.
Candida råkar ut för äventyr och strapatser i bästa pikareskstil och kring henne flockas ett myller av människor, bl.a. en påvedotter och en pygmé, den reinkarnerade drottning Guinever och en tatuerad jätte från Längelmävesi. Hon möter Salvador Dali som berättar sina minnen från framtiden, och själva den gamle räven Voltaire låter kalla henne till sitt slott. Hon prövar på många yrken - bankfröken och reporter, tomatarbeterska, nakenmodell och hembiträde, för att slutligen bli invald som ledamot i det Europeiska Storparlamentet. Men när 2000 randas i de jäsande omvälvningarnas Europa finner vi Candida på annat håll...

Pirkko Lindberg rör sig mödolöst mellan uppsluppet fabulerande och skarp satir, mellan komik och desperation. Hon följer Voltaire i spåren, men det heta engagemanget, den egensinniga stilkonsten och den flödande fantasin bär förvisso hennes egen prägel.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

375

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

336

Förlag

Språk