Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Kronomjölet

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Ämnet för denna första till svenska översatta roman av Pentti Haanpää är ett nödår och dess följder. Det året hade frosten gått hårt fram i ödemarkssocknen Kaira och svälten stod för dörren. En hänvändelse till guvernören gav emellertid resultat: ett stort parti mjöl utlovades till den hårt drabbade trakten.
Kruxet med operationen var bara att guvernören krävde att alla löner skulle utbetalas i mjöl. Därmed börjar förvecklingarna i romanen på allvar. De vita och stinna mjölsäckarna blir medelpunkten i ett drama vars humoristiska poänger inte utesluter en fränt samhällskritisk ambition.

(Baksidestext, Bonniers 1965)

Personer, aktörer

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Det vackra vädret var som koppar, men det låg något kraftlöst och blekt, något kyligt i skenet från solen, som steg högt på himlen. Ty nu hade nordanvinden ordet. Den blåste för fulla bälgar, drog i brusande svep över det vidsträckta landet, över de oändliga skogarna, som höjde sig till blånande höjder och sänkte sig till mörka ödemarker och ibland gav fritt utlopp för det tunga vemod som låg över myr och mosse. Här och var såg man vatten blänka, än en insjö än en skogstjärns stirrande öga än flodådrornas mörka band.

Ur Pentti Haanpääs Kronomjölet (Jauhot, 1949; översättning från finskan av Bertel Kihlman, 1965)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

en berättelse om frosten

Utgivningstid

Sidantal

146

Språk

Översättare

Namn

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

178

Språk

Ingår i samlingsverket

Namn

Utgivningstid

Språk

Ingår i samlingsverket