Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Uppgörelsen

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Isabel är den enda som inte gråter på dr Morris begravning. Ändå var han hennes far - en sträng katolik, tidigare verksam som lärare i medeltidslitteratur. När Isabel är l9 invalidiseras han efter ett slaganfall och blir totalt beroende av dotterns vård, sällskap och ömhet. Isabel upplevs som ett helgon under de 11 år hon uppslukas av omsorgerna för fadern. I hennes masochistiskt lagda personlighet finns ändå ett sinne för humor. Isabel är stark men samtidigt sårbar.
Med faderns död börjar hennes liv. Hon är 30. Hon vinner frihet men förlorar sin identitet. Hon inser att hon behöver ett nytt hem, ett arbete, goda vänner och ett sexualliv. Hon når vad hon föresatt sig. Hon får ett arbete inom socialvården och stimuleras då hon intervjuar långvårdsfall om deras situation. Hon möter män och låter sig slarvigt förföras i en bil av en brutal karriärist, gift med en av hennes medelklassväninnor, och hon upplever en djupt engagerad kärlekshistoria med en olyckligt gift man.
Men är hon fri? Ska livet levas så? Kan man leva ett eget liv utan att känna skuld? Innebär kärlek och lycka en total självuppgivelse?
Isabel hamnar i en inre konflikt. Hon känner att hon inte naturligt låter sig anpassas, att hon fortfarande har en skuld till sitt föregående liv, till faderns sätt att leva.
Och Isabel betalar. I en yttre och en inre mening.

Berättelsen om en katolsk flickas moraliska mognad är intensiv, skarpsynt, kvick och medkännande.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

351

Förlag

Språk

Översättare

Undertitel

[roman]

Utgivningstid

Sidantal

284

Språk

Översättare