Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Virvelvind

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Handlingen i James Clavells femte och hittills mäktigaste roman i den asiatiska sviten omspänner tjugofyra dygn, från den 9 februari till den 4 mars 1979. Platsen är Iran, ett Iran där shahen just flytt, där ayatollah Khomeini just återvänt, där revolutionärer av olika schatteringar slåss mot varandra, där kaos ersatt shahens gamla hårdhänta ordning.
Det brittiska flygföretaget S-G Helicopters - i hemlighet kontrollerat av Noble House i Hongkong - försöker hålla verksamheten i gång så länge som möjligt, under ökande fara för de anställda piloterna. De är ett tufft gäng flygare av olika nationalitet som funnit sig väl tillrätta med sin tillvaro i Iran. För två av dem, finnen Erkki och kanadensaren Tom, har det blivit ett andra hem sedan de gift sig med iranska kvinnor.
Trots att det skulle innebära ekonomisk katastrof för helikopterbolaget att lämna Iran, trots att de flesta av piloterna i det längsta hoppas att allt kommer att bli bra igen, tvingas man till sist av alltmer hotfulla tecken inleda en djärv och livsfarlig flyktplan, där absolut ingenting får klicka
I en intrig lika konstfullt knuten som en persisk matta skildrar James Clavell en handfull människor vilkas öden på olika sätt länkas vid varann och vilkas liv dramatiskt förändras under de 24 dygn då revolutionens virvelvind sveper fram över Iran.

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesord

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

1145

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

1168

Förlag

Språk

Första publikation

ja

Språk