Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.
Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Gulag-arkipelagen 1918-1956. 1-2

Typ
romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.
Beskrivning
GULAG arkipelagen har av Alexander Solsjenitsyn karaktäriserats som en del av hans litterära testamente. Det är en oerhört bred, kraftfull och väldokumenterad skildring av de sovjetiska fånglägren och den hemliga polisens och domstolarnas metoder – från första häktningen och förhöret till det slutliga avtjänandet av straffet.

GULAG är förkortningen för den s.k. lägeröverstyrelsen eller, som Solsjenitsyn formulerar det, ”det sällsamma landet GULAG vilket geografiskt var uppsplittrat som en skärgård men psykologiskt sammansvetsat som en kontinent – ett nästa osynligt, nästan omärkligt land, vilket beboddes av fångfolket”.

I denna skakande berättelse ur vår egen samtid om hur flera 10-tals miljoner människor, från revolutionen fram till avstaliniseringen 1956, dömdes till straff mellan tio och tjugofem år, passerar hela det ryska folket förbi: revolutionärer och kontrarevolutionärer, folkliga minoriteter, religiösa grupper, politiker, militärer, bönder, krigshjältar och desertörer och slutligen även GULAGS eget folk”
Solsjenitsyn baserar sin skildring på vittnesmål från flera hundra lägerfångar och inte minst på sina egna erfarenheter och sitt eget liv i fängelser och fångläger.

(baksidestext, Wahlström & Widstrand 1974)
Platser för händelserna
Konkreta platser för händelserna
Originalspråk
Textutdrag
Hur kommer man till denna hemlighetsfulla Arkipelag?
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Undertitel
Del 1 : Fängelseindustrin
Utgivningstid
Sidantal
464
Språk
Översättare
Undertitel
Del 2 : Evig rörelse
Utgivningstid
Sidantal
147
Språk
Översättare
Första publikation
ja
Språk
Utgivningstid
Sidantal
467
Språk
Översättare
Ingår i samlingsverket
Utgivningstid
Språk
Översättare
Ingår i samlingsverket