Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Gulag-arkipelagen 1918-1956. 1-2

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

GULAG arkipelagen har av Alexander Solsjenitsyn karaktäriserats som en del av hans litterära testamente. Det är en oerhört bred, kraftfull och väldokumenterad skildring av de sovjetiska fånglägren och den hemliga polisens och domstolarnas metoder – från första häktningen och förhöret till det slutliga avtjänandet av straffet.

GULAG är förkortningen för den s.k. lägeröverstyrelsen eller, som Solsjenitsyn formulerar det, ”det sällsamma landet GULAG vilket geografiskt var uppsplittrat som en skärgård men psykologiskt sammansvetsat som en kontinent – ett nästa osynligt, nästan omärkligt land, vilket beboddes av fångfolket”.

I denna skakande berättelse ur vår egen samtid om hur flera 10-tals miljoner människor, från revolutionen fram till avstaliniseringen 1956, dömdes till straff mellan tio och tjugofem år, passerar hela det ryska folket förbi: revolutionärer och kontrarevolutionärer, folkliga minoriteter, religiösa grupper, politiker, militärer, bönder, krigshjältar och desertörer och slutligen även GULAGS eget folk”
Solsjenitsyn baserar sin skildring på vittnesmål från flera hundra lägerfångar och inte minst på sina egna erfarenheter och sitt eget liv i fängelser och fångläger.

(baksidestext, Wahlström & Widstrand 1974)

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Hur kommer man till denna hemlighetsfulla Arkipelag?
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

Del 1 : Fängelseindustrin

Utgivningstid

Sidantal

464

Språk

Översättare

Undertitel

Del 2 : Evig rörelse

Utgivningstid

Sidantal

147

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

467

Språk

Översättare

Ingår i samlingsverket

Utgivningstid

Språk

Översättare

Ingår i samlingsverket