Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Strejk

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Den nordfinske författaren Paavo Rintalas första bok, De dödas evangelium, betecknades av en ledande finsk kritiker (Kai Laitinen) inte som en debut utan "som ett konstnärligt så högt stående förstlingsverk att man redan nu måste tala om en ny begåvad författares genombrott." Och hans andra bok, Fattig och rik, får lika ampla lovord. "En stor roman och på samma gång ett kraftprov."
Strejk är författarens tredje bok och behandlar strejksommaren 1949 i den nordfinska trävarustaden Kemi och framför allt de problem strejken för med sig för arbetarfamiljerna. Strejken börjar lamt men tar under sommaren fart och rycker med lavinartad styrka aktiva och passiva med sig. Kvinnor, män, barn, alla blir berörda. Den evige studenten Kalle Perkiö redogör i sin dagbok för personliga upplevelser och rön i en suggestivt enkel stil, som är av stark verkan i motsats till de laddade skildringarna av det dramatiska händelseförloppet i övrigt. Med psykologiskt fullt behärskade medel skildras ett helt typgalleri - från den debile Eera Valkia till den av viril mannakraft sjudande Kalle Pinni.
Strejken har i denna roman fått sitt storstilade epos på samma gång som Rintala definitivt ryckt fram i främsta ledet av unga finska berättare.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesord

Originalspråk

Textutdrag

Staden är en trävarustad.
Konflikten började med trävarorna, i början av sommaren ledde den till strejk och i slutet av juli blev det allmän strejk.
I augusti 1949 fick strejkrörelsen till följd att det utbröt en revolt.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

486

Språk

Namn

Utgivningstid

Sidantal

272

Språk

Översättare